Vysoké teploty v letných mesiacoch a často šplhajú aj na povestné rekordné hranice. Ako sa chrániť pred problémami spôsobenými nadmerne vysokými teplotami? Ľudský organizmus môže dlhodobé vystavenie neprimerane vysokým teplotám naozaj potrápiť. Dnešné slnečné lúče sú pritom o niečo agresívnejšie ako tie spred pár rokov. Na vine je stenšovanie ochrannej atmosféry, rovnako ako efekt skleníkových plynov na našej planéte. Ostáva nám iba sa prispôsobiť, neustále sa meniacim podnebným podmienkam. Zisťovali sme, aké komplikácie vysoké teploty prinášajú a ako sa účinne počas leta ochladzovať.

slnečné lúče môžu byť nebezpečné

Horúčavy naše telo znáša počas kratšej doby. Po prekročení svojich možností sa ale začína prehrievať. Treba spozornieť už pri prvých príznakoch prehriatia organizmu. Neexistuje iba slnečný úpal, ktorý si uženieme pobytom na slnku bez opaľovacieho krému. Dostať môžeme aj úpal teplotný. Sú medzi nimi isté rozdiely. Avšak úpal z tepla je pre človeka oveľa nebezpečnejší. Viete ako rozoznať prvé príznaky úpalu? Ako prvé sa dostaví nadmerné potenie, počas ktorého sa náš organizmus dehydruje a spolu s vodou odchádzajú aj minerálne látky. Nastupuje malátnosť, zmätenosť, bolesti hlavy a závrate.

ochladenie priestorov ako prvá pomoc

Pri úpale z pobytu na slnku aj nepríjemný pocit ťahania a bolestivosti kože. Príznaky úpalu zo slnka sa ale dostavujú až niekoľko hodín po samotnom úpale. Pri úpale z tepla je riziko vyššie, aj keď príchod príznakov je razantnejší. Okrem vyššie spomínaných totiž prichádza zlyhávanie orgánov zo zvýšenej vnútornej teploty. Takto prichádza život ohrozujúci stav. Dehydratáciu podporuje aj pocit na zvracanie alebo zvracanie samotné.  Pri príznakoch úpalu je potrebné vyhľadať chladné, tienisté miesto. Ideálne priestory domu chladené klimatizáciou. Pri stavoch dehydratácie je podávaná čistá voda v malých dúškoch avšak často. Pacient by mal byť sledovaný a pri zhoršení príznakov je lepšie zavolať rýchlu zdravotnú službu.